Vraagtekens

Firmant van 15 jaar geen ondernemer in bloemenhandel-vof met ouders

20 april 2023

Rechtbank Gelderland beslist in de volgende zaak dat een arbeidsbeloning van € 12.000 voor een 15-jarige niet reëel was.

1721_24.jpgEen 15-jarige jongen gaf in zijn aangifte IB 2016 een winstaandeel van € 1.200 aan uit de bloemenhandel die hij in firmaverband met zijn ouders dreef . Na een boekenonderzoek diende hij een herziene aangifte in met een winstaandeel van € 12.000 en gaf na aftrek van kosten, de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling een inkomen uit werk en woning aan van € 943. De inspecteur weigerde de aanslag ambtshalve te herzien. De jongen ging in beroep.

Rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2022:7365) besliste dat de jongen geen ondernemer was omdat hij geen ondernemersrisico liep en nergens uit bleek dat hij rechtstreeks werd verbonden voor verbintenissen van de onderneming. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel was niet voldoende. De Rechtbank besliste dat het "winstaandeel" moest worden aangemerkt als een meewerkbeloning, maar vond een meewerkbeloning van € 12.000 geen zakelijke vergoeding voor de geleverde arbeid. Omdat de jongen in 2016 een voltijds praktijkopleiding tot bloemist en boeketmaker volgde en met zijn 15 jaar nog leerplichtig was, vond de Rechtbank het niet geloofwaardig dat hij 60 uur per week voor zijn ouders had gewerkt. Uit een krantenbericht bleek dat de vader had gezegd dat zijn zoon een aantal dagen in de week meehielp in de bloemenhandel. Volgens de Rechtbank was niet aannemelijk dat hiervoor in zakelijke verhouding een arbeidsbeloning van € 12.000 een reële arbeidsbeloning was. De Rechtbank verklaarde het beroep van de jongen ongegrond.
Terug naar boven

Privacy

Deze website maakt gebruik
van cookies. Meer informatie