Vraagtekens

ZZP-er: priv├ęgebruik auto opdrachtgever?

20 december 2011

Vorig jaar ben ik gestart als ZZP-er. De zaken gaan goed, ik heb veel werk. Onlangs heb ik een grote opdracht binnengehaald: ik moet voor een groot winkelbedrijf al hun vestigingen gaan checken op diverse aspecten van bedrijfsveiligheid. Van die opdrachtgever krijg ik voor de duur van de opdracht – zeker zes maanden – een bestelauto ter beschikking gesteld, waar ik ook privé in mag rijden. Hoe moet ik dat fiscaal verwerken? Moet ik de bijtelling privégebruik auto aangeven?

Antwoord

646_2011-12-012.jpgU bent met uw opdrachtgever – het winkelbedrijf – een vergoeding overeengekomen voor de door u te verrichten werkzaamheden. Onderdeel van die vergoeding is dat u gedurende een bepaalde periode – u stelt die op zeker zes maanden – een bestelauto van die opdrachtgever kunt gebruiken, ook voor privédoeleinden. De waarde van het ter beschikking stellen van die bestelauto behoort daarmee tot uw omzet: er is sprake van omzet ‘in natura’. U kunt de waarde van deze ‘vergoeding’ vaststellen op basis van bijvoorbeeld de maandelijkse leasetarieven voor een dergelijke bestelauto. Bij die waardering is van belang of u zelf de exploitatiekosten van de bestelauto moet betalen – denk aan benzine, wegenbelasting etc. – of dat uw opdrachtgever die kosten voor zijn rekening neemt.
Het recht op het gebruik van de bestelauto behoort – als onderdeel van de omzet – tot het vermogen van uw onderneming. Als u vervolgens ook de auto voor privédoeleinden mag gebruiken, komt de bijtelling voor privégebruik aan de orde: u moet het bedrag van de forfaitaire bijtelling – tijdsevenredig berekend – als onttrekking tot uw winst uit onderneming rekenen. Die onttrekking kan nooit hoger zijn dan het bedrag aan kosten dat u voor deze auto in uw onderneming heeft opgevoerd.
Terug naar boven

Privacy

Deze website maakt gebruik
van cookies. Meer informatie