Vraagtekens

Overstap naar elektrische auto: bijtelling oude auto?

29 oktober 2019
1486_bb201910-art22.jpgIk ben een zelfstandig werkende consultant: ik werk vanuit mijn eenmanszaak. Eind november vorig jaar is mijn nieuwe Jaguar I-Pace afgeleverd: ik heb daardoor geen last van de Tesla-taks, de bijtelling van 22% over de catalogusprijs boven de € 50.000 die vanaf 1 januari 2019 van toepassing is. Voordien had ik een auto van de zaak, een Ford, met een verklaring geen privégebruik, om de bijtelling te vermijden. Vanwege de lage bijtelling op mijn nieuwe I-Pace heb ik in december samen met mijn vriendin een lange privé rit van zo’n 800 kilometer gemaakt naar een oude bekende van me die in Wenen woont. Ik dacht, een bijtelling privégebruik auto 4% over een maand, dat is te doen. Maar nu hoor ik van mijn adviseur dat die privé rit tot gevolg heeft dat ik ook over mijn vorige auto, de Ford, de bijtelling moet aangeven. Is dat echt zo? En hoeveel is die bijtelling op de Ford?

Antwoord
Ja, uw adviseur heeft gelijk.

De bijtelling privégebruik auto blijft achterwege als u uw auto van de zaak voor niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruikt. Die grens van 500 kilometer geldt niet per auto, maar voor het privégebruik gedurende het gehele kalenderjaar. Bij het volgtijdelijk gebruik van twee auto’s van de zaak is het privégebruik van beide auto’s beslissend voor de vraag of de 500 kilometergrens is overschreden. Dat blijkt duidelijk uit de wet en de daarop gebaseerde rechtspraak. Die samentelling geldt ook als de nieuwe auto van de zaak een elektrische auto is, met maar 4% bijtelling. Uit de wetsgeschiedenis van de lagere bijtelling voor elektrische auto’s blijkt niet dat de wetgever deze regeling voor elektrische auto’s terzijde heeft willen stellen. Door de privé rit van meer dan 500 kilometer naar Wenen en terug met uw I-Pace is uw verklaring geen privégebruik auto voor uw vorige auto van de zaak, uw Ford, in een klap zonder waarde. Het is niet anders.
De bijtelling op uw vorige auto, de Ford. is 22% van de catalogusprijs inclusief BTW als die auto voor het eerst op naam gesteld is gesteld op of na 1 januari 2017. Is die auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, dan geldt een 25%-bijtelling.
Terug naar boven

Privacy

Deze website maakt gebruik
van cookies. Meer informatie