Vraagtekens

Speelgoed en knutselspullen aftrekbaar bij oppas-oma maar luiers niet

21 april 2022

Een oppas-oma werkzaam als gastouder voor haar eigen kleinkinderen kan de kosten van speelgoed en knutselspullen als zakelijke kosten in aftrek brengen, zo beslist Rechtbank Noord-Holland in de volgende zaak.

1649_31[5641].jpgEen oma verzorgde in 2016 als gastouder in haar eigen woning gedurende vijf dagen in de week de opvang van haar zes kleinkinderen. De oma en de twee vraagouders, haar twee dochters, waren door bemiddeling door een gastouderbureau met elkaar gekoppeld. In haar aangifte IB 2016 gaf de oma in verband met haar werkzaamheden als gastouder een resultaat uit overige werkzaamheden aan en bracht daarop € 11.396 aan kosten in mindering. De inspecteur beperkte de aftrek tot € 5.541 (€ 250 waskosten, € 155 elektriciteit, € 155 waterverbruik, € 940 voeding en € 4.041 vervoerskosten). De oppas-oma ging in beroep en bepleitte een hogere aftrek. Aftrekbaar waren volgens haar ook de kosten van slijtage van het meubilair, elektriciteit, verwarming en water, schoonmaakkosten, kosten van de aanschaf van speelgoed, knutselspullen en luiers.

Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2022:574) stelde de oppas-oma gedeeltelijk in het gelijk. De kosten van slijtage van het meubilair, elektriciteit, verwarming, water en schoonmaak vielen onder de aftrekbeperking van artikel 3.16, lid 1, Wet IB 2001, omdat geen sprake was van een kwalificerende werkruimte. De Rechtbank accepteerde wel een aftrek van € 833 voor de aanschaf van speelgoed en knutselspullen, omdat de uitgaven hiervoor in het kader van de kinderopvang als zakelijke kosten konden worden aangemerkt. Dat de vrouw ook de oma was van de kinderen, was hiervoor niet van belang. Kosten voor luiers waren niet aftrekbaar omdat deze kosten doorgaans werden betaald door de vraagouders.
Terug naar boven

Privacy

Deze website maakt gebruik
van cookies. Meer informatie