Vraagtekens

Van werkgever gestolen geld ondanks veroordeling tot terugbetaling belast

21 april 2022

Rechtbank Noord-Holland beslist in de volgende zaak dat een verduisterd geldbedrag is belast in het jaar van verduistering, ondanks een veroordeling van de ex-werknemer tot terugbetaling.

1646_20[5638].jpgUit onderzoek bij diverse betaalproviders bleek dat vanaf bankrekeningen van een man relatief grote bedragen waren overgemaakt naar online gokbedrijven. De man kon de herkomst van deze bedragen niet uitleggen maar hij meldde wel dat hij een gokverslaving had en geen bankafschriften meer had. Uit bankafschriften van een andere bankrekening bleek vervolgens dat de man ook bedragen had ontvangen van twee buitenlandse bedrijven die gelieerd waren aan zijn werkgever. Uit onderzoek bleek dat de werkgever vermoedelijk slachtoffer was geworden van fraude en de werkgever spande een procedure aan tegen de man. De civiele kamer van Rechtbank Noord-Holland veroordeelde de man vervolgens tot (terug)betaling van € 671.591 op grond van een onrechtmatige daad. De inspecteur legde vervolgens aan de man navorderingsaanslagen IB 2014, 2015 en 2016 op waarbij hij respectievelijk € 75.147, € 102.232 en € 156.837 aan resultaat uit overige werkzaamheden belastte voor door de verduisterde gelden. De man ging in beroep.

Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2021:12337) stelde hem in het ongelijk. De man had met het verduisteren van de gelden een voordeel beoogd en dit voordeel was ook redelijkerwijs te verwachten. Dat hij door de civiele rechter was veroordeeld om de verduisterde gelden terug te betalen, nam niet weg dat hij een voordeel had genoten op het moment dat hij de gelden verduisterde. De verduistering was aan te merken als een bron van inkomen en de gelden hadden in de aangiften moeten worden aangeven. De belasting over het niet-aangegeven inkomen over 2014-2016 was zowel absoluut als relatief gezien aanzienlijk hoger dan de belasting die was betaald en daarvan had de man zich volgens de Rechtbank ook bewust van moeten zijn. Hij had de vereiste aangifte niet gedaan, zodat de bewijslast moest worden omgekeerd. In het tegenbewijs was hij volgens de Rechtbank niet geslaagd en de schatting van de inspecteur was ook redelijk.
Terug naar boven

Privacy

Deze website maakt gebruik
van cookies. Meer informatie