Vraagtekens

Woon/winkelpand niet splitsbaar maar volledig privévermogen

29 oktober 2019

Rechtbank Den Haag heeft onlangs beslist dat het woon/winkelpand waarin een echtpaar een bakkerij dreef, keuzevermogen was en volledig tot hun privévermogen kon worden gerekend. Het pand was niet splitsbaar in een ondernemingsvermogen en privévermogen. Het ondernemingsdeel van het pand vormde daardoor wel tbs-vermogen.

1484_bb201910-art16.jpgEen echtpaar exploiteerde een brood- en banketbakkerij. Zij bezaten samen het pand waarin de bakkerij werd gedreven. Op de begane grond was de winkel en het magazijn. De kamers op de eerste verdieping en de zolder verhuurden zij aan studenten. De keuken en de sanitaire ruimte werden zowel gebruikt door de huurders als door het winkelpersoneel. Tot en met 2014 gaf het echtpaar het winkelgedeelte aan als ter beschikking gesteld vermogen in box 1 en de eerste verdieping en zolder als inkomen uit sparen en beleggen in box 3. In 2015 namen zij ook het winkelgedeelte in box 3 in aanmerking en brachten de huisvestingskosten voor het winkelgedeelte ten laste van de winst. De inspecteur vond dat het pand splitsbaar was en het winkelgedeelte daarom verplicht ondernemingsvermogen was. Het echtpaar ging in beroep.

Rechtbank Den Haag besliste dat geen sprake was van een splitsbaar pand, omdat het ondernemingsgedeelte niet afzonderlijk van het woongedeelte rendabel te maken was. In het pand was maar één keuken en één sanitaire ruimte en de kamer boven het magazijn was alleen bereikbaar via een trap in het ondernemingsgedeelte, namelijk het zakelijk gebruikte magazijn. Ook met betrekking tot het ondernemingsgedeelte van het pand was daarom sprake van keuzevermogen, zodat het echtpaar ervoor had kunnen kiezen om het volledige pand tot hun privévermogen te rekenen. Dit betekende dat zij in feite ieder de helft van het ondernemingsgedeelte ter beschikking stelden aan het vof-aandeel van de ander en sprake was van ter beschikking gesteld vermogen. De Rechtbank verwierp het beroep op een besluit van 21 februari 2014, waarin was goedgekeurd dat onder bepaalde voorwaarden de tbs-regeling niet van toepassing was bij een terbeschikkingstelling aan een vennootschap van partners. Een van de voorwaarden was namelijk dat tijdens de gehele periode waarin het vermogensbestanddeel ter beschikking werd gesteld, gebruik werd gemaakt van het goedkeurende beleid. Doordat het winkelgedeelte tot 2015 was aangegeven als tbs-vermogen in box 1, was dat niet meer mogelijk.
Terug naar boven

Privacy

Deze website maakt gebruik
van cookies. Meer informatie